Wijzigingen telecomwet vanaf 1 oktober 2016

Goed nieuws voor zakelijke telecomklanten: vanaf 1 oktober 2016 mogen zakelijke contracten niet meer stilzwijgend verlengd worden!

Wat voor consumenten al langer geldt, zal vanaf 1 oktober ook voor zakelijke abonnees gaan gelden. Mobiele abonnementen die al eens stilzwijgend zijn verlengd, zijn vanaf 1 oktober opzegbaar met een opzegtermijn van een maand. Dus als je 4 oktober opzegt, dan is je abonnement afgelopen op 4 november.

De toelichting van het Ministerie van Economische Zaken heeft een toelichting uitgebracht op de nieuwe wetgeving. Uit artikel 7.2a, derde, vierde en vijfde lid van de aangepaste telecomwet blijkt, dat zakelijke abonnees vanaf 1 oktober 2016 telecomcontracten op elk moment kunnen opzeggen als sprake is van één van de volgende situaties:

  • het contract is vóór 1 oktober 2016 aangegaan voor bepaalde duur én is inmiddels reeds stilzwijgend een keer verlengd of vernieuwd;
  • het contract is na 1 oktober 2016 aangegaan en de overeengekomen contracttermijn is verlopen;
  • het contract is aangegaan voor onbepaalde duur.

contractVoor consumenten was de aanpassing van opzegtermijnen en stilzwijgende verlenging in de telecomwet de voorbode voor de Wet van Dam, waarin voor alle contracten voor consumenten stilzwijgende verlenging werd geregeld. Ook voor zakelijke contracten zou de volgende stap dus wel eens kunnen worden dat deze na de duur van de oorspronkelijke overeenkomst per direct opzegbaar moeten zijn met inachtneming van maximaal een maand.

Comments on this entry are closed.