9.1 op basis van 7592 beoordelingen

Automatische incasso stopzetten

Wie een abonnement afsluit, kan vaak uit verschillende betaalmethoden kiezen. Je kunt zelf iedere maand geld overboeken, maar ook betalen per automatische incasso. De meeste mensen kiezen voor laatstgenoemde optie. Het geld wordt dan automatisch van je rekening afgeschreven, waardoor je niet kunt vergeten te betalen. Wil je niet langer dat er automatisch geld van je rekening wordt afgeschreven? Dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina vertellen wij je namelijk alles over een automatische incasso stopzetten.

Het betalen per automatische incasso
Onterechte automatische incasso
Opzeggen en automatische incasso blokkeren
Veelgestelde vragen over het stopzetten van een automatische incasso

Het betalen per automatische incasso

Mensen die hun financiën makkelijk en overzichtelijk willen houden, kiezen er vaak voor om te betalen via een automatische incasso. Je geeft een bedrijf hiermee toestemming om het verschuldigde bedrag van jouw rekening af te laten schrijven. Jouw financiën worden hier weliswaar een stuk makkelijker en overzichtelijker door, maar betalen per automatische incasso is lang niet altijd verstandig. Heb je een abonnement op de sportschool, maar ga je hier eigenlijk nooit heen? Dan wordt er wel iedere maand geld van jouw rekening afgeschreven. Dit is niet het geval als je per automatische incasso betaalt.

Hoe het werkt

Wil je voorkomen dat je vergeet te betalen voor een abonnement? Dan kun je ervoor kiezen om te betalen per automatische incasso. Voordat een bedrijf automatisch geld van jouw rekening af mag schrijven, moet je hier eerst een machtiging voor afgeven. Dit kan door een papieren machtigingsformulier te ondertekenen, maar ook door middel van een digitale machtiging. Nadat je de machtiging hebt afgegeven, mag een verzekering, krant of tijdschrift, loterij of goed doel het bedrag dat je hen verschuldigd bent van jouw rekening afschrijven.

Onterechte automatische incasso

Als je een machtiging voor een automatische incasso hebt afgegeven, mag een bedrijf geld van jouw rekening afschrijven. Zij mogen uiteraard alleen het bedrag afschrijven dat jij hen verschuldigd bent. Wordt er een ander bedrag afgeschreven? Of schrijft een bedrijf geld af terwijl je hier geen machtiging voor hebt afgegeven? Dan is er sprake van een onterechte automatische incasso. Hiervan kun je een melding maken bij je bank. Zij vragen vervolgens de machtiging op bij het bedrijf dat geld van je rekening heeft afgeschreven. Als het bedrijf geen geldige machtiging kan laten zien, krijg jij je geld terug. Een onterechte automatische incasso terugvragen kan tot 13 maanden na de afschrijving.

Mogelijkheden om incasso stop te zetten

Wie niet langer wil dat een bedrijf automatische geld van zijn rekening afschrijft, moet zelf een automatische incasso stopzetten. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Wij zetten hier twee mogelijkheden voor een automatische incasso stopzetten op een rijtje.

Neem contact op met bedrijf Een eerste mogelijkheid om een automatisch incasso stop te zetten is door contact op te nemen met het bedrijf dat het bedrag afschrijft. Je kunt hen bijvoorbeeld doorgeven dat je jouw abonnement wilt opzeggen. Wil je nog wel abonnee blijven, maar wil je niet dat het geld voortaan nog automatisch afgeschreven wordt? Kies dan voor een andere betaalmethode.

Blokkeren via je bank

Het is ook mogelijk om een automatische incasso te blokkeren via je bank. Zolang je het abonnement niet stopzet, ben je wel verplicht om te betalen. Je ontvangt dan telkens een melding dat de automatische incasso niet gelukt is. Ook stuurt het bedrijf je een betalingsherinnering om het bedrag alsnog te voldoen.

Automatische incasso storneren/terugboeken

Binnen 8 weken na een automatische incasso kun je het afgeschreven bedrag zelf terugboeken. Dit wordt ook wel storneren genoemd. Een automatisch incasso terugboeken kan tegenwoordig in de online omgeving van je bank. Voor storneren hoef je geen reden door te geven.

Let op: storneren is alleen aan te raden als het om een onterechte automatische incasso gaat. Je bent in dat geval niet verplicht om te betalen. Dit is wel het geval als een bedrijf het bedrag terecht van jouw rekening heeft afgeschreven. Kies je er toch voor om de automatische incasso terug te boeken? Zorg er dan voor dat je op een andere manier betaalt. Als je dit niet doet, krijg je mogelijk te maken met een incassobureau of deurwaarder.

Opzeggen en automatische incasso blokkeren

WIl je onder een abonnement uit? Dan moet je zelf het abonnement opzeggen. Als je een machtiging voor een automatische incasso hebt afgegeven voor het abonnement, doe je er goed aan deze te blokkeren. Dit kun je het makkelijkste doen door in jouw opzegbrief een passage op te nemen over het blokkeren van een automatische incasso.

Wie een automatische incasso wil laten blokkeren via een opzegbrief, moet niet vergeten dat een bedrijf ook bepaalde gegevens van je nodig heeft. Vermeld daarom ook altijd jouw naam, adres, geboortedatum, rekeningnummer en eventueel een polis- of contractnummer in een opzegbrief. Hierdoor kan een bedrijf niet alleen jouw opzegging goed en snel verwerken, maar ook een automatische incasso blokkeren.

Veelgestelde vragen over het stopzetten van een automatische incasso

Wanneer mag ik een automatische incasso stopzetten?

In principe mag je altijd een automatische incasso stopzetten. Een bedrijf mag in dat geval niet langer automatisch geld van je rekening afschrijven. Besef je wel dat je nog wel verplicht bent om te betalen als je nog vastzit aan een abonnement of contract.

Waarom kan ik een bedrag niet storneren?

Je kunt een bedrag niet storneren als het langer dan 8 weken geleden is dat er automatisch geld van je rekening is afgeschreven. Geld terugboeken kan namelijk tot 8 weken na de afschrijving

Hoe zit het met een opzegging en een automatische incasso?

Wie een abonnement opzegt en tegelijkertijd een automatische incasso wil beëindigen, dient dit in de opzegbrief aan te geven. Zorg er verder voor dat jouw persoonsgegevens (naam, adres en geboortedatum), het rekeningnummer waarvan het geld wordt afgeschreven en eventueel een polis- of contractnummer in de brief staan.

Wat kan ik doen als ik een machtiging heb ingetrokken en er toch een automatische incasso heeft plaatsgevonden?

Als er een onterechte automatische incasso heeft plaatsgevonden, kun je jouw bank vragen het bedrag terug te boeken. Het geld wordt dan weer teruggestort op jouw bankrekening. Terugboeken kan tot 8 weken na de afschrijving waar het om gaat.

Kan ik ook storneren als ik een verkeerd rekeningnummer heb gebruikt?

Nee, storneren is alleen mogelijk als het om een automatische incasso of eenmalige incasso gaat. Als je een verkeerd rekeningnummer hebt gebruikt, moet je het geld zelf terugvragen aan de ontvanger.

Categorieën

  • Loterij
  • Goede doelen
  • Verzekering
  • Fitness
  • Krant & tijdschrift

Direct online opzeggen

Welke organisatie zoek je?

16.574 opzeggingen afgelopen 30 dagen - 4.421.562 opzeggingen in totaal

Direct online opzeggen

Welke organisatie zoek je?

16.574 opzeggingen afgelopen 30 dagen - 4.421.562 opzeggingen in totaal

Direct online opzeggen

Welke organisatie zoek je?

16.574 opzeggingen afgelopen 30 dagen - 4.421.562 opzeggingen in totaal

GreenOnline BV Gebruiksvoorwaarden

9.1 op basis van 7592 beoordelingen

Kiyoh