Ga je binnenkort verhuizen? Dan wil je uiteraard dat de verhuizing zo soepel mogelijk verloopt. Helaas is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Ondanks dat veel mensen vroegtijdig beginnen met het voorbereiden van een verhuizing, wordt er regelmatig iets vergeten. Wil je dit voorkomen? Lees dan vooral verder. Op deze pagina zetten we namelijk 11 zaken op een rijtje waar je rekening mee moet houden bij een verhuizing.
De hypotheek
Als je in een koophuis woont, krijg je bij een verhuizing te maken met de hypotheek. Wanneer je een nieuw huis koopt, bieden hypotheekverstrekkers je de mogelijkheid om je oude hypotheek mee te nemen. Doe dit alleen als je bij het afsluiten van de lening voor langere tijd een lage rente hebt vastgelegd. Is jouw nieuwe woning meer waard dan je oude woning? Dan kun je een aanvullende hypotheek afsluiten. Wanneer jouw oude woning meer waard is dan de nieuwe, kun je vaak boetevrij aflossen.
Eventuele huur opzeggen
Woon je niet in een koophuis, maar in een huurwoning? Dan hoef je bij de verhuizing geen rekening te houden met de hypotheek. Wel moet je het huurcontract van je oude huis opzeggen als je gaat verhuizen. Bij het opzeggen van dit contract krijg je te maken met een opzegtermijn. De opzegtermijn staat bij huurwoningen eigenlijk altijd gelijk aan de betalingstermijn. Wil je een huurcontract opzeggen? Stuur dan een aangetekende brief naar de verhuurder.
Overzetten of wisselen van energieprovider
Om gebruik te kunnen maken van gas, water en licht heb je een contract afgesloten bij een energieprovider, zoals onder andere Budget Energie, Eneco of DGB Energie. Om ook in jouw nieuwe woning gebruik te kunnen maken van energie, kun je twee dingen doen. Allereerst kun je jouw huidige contract overzetten naar het nieuwe adres. In veel gevallen gelden dan dezelfde voorwaarden als op dit moment. Daarnaast kun je na een verhuizing wisselen van energieprovider. De leverancier van stroom en gas kun je wel zelf kiezen, maar de leverancier van water niet.
Aanpassen belastingteruggaaf
Bij een verhuizing is het soms nodig om de belastingteruggaaf aan te passen. Jouw persoonlijke situatie verandert namelijk als je verhuist. Wanneer je deze wijziging niet doorgeeft aan de Belastingdienst, betaal of ontvang je mogelijk het verkeerde bedrag. Het gevolg hiervan is dat je volgend jaar mogelijk bij of terug moet betalen. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Reden genoeg om de belastingteruggaaf direct na een verhuizing aan te passen. Dit kun je zelf makkelijk en snel regelen via Mijn Belastingdienst.
Parkeren en vergunningen
Verhuis je van het platteland naar een dorpskern of stadscentrum? Dan moet je bepaalde zaken regelen met betrekking tot het parkeren. In veel dorpen en steden mag je namelijk niet maar zo overal je auto parkeren als je geen vergunning hebt. Als je nu al in een dorpskern of stadscentrum woont waar je een parkeervergunning voor nodig hebt, zal je deze moeten opzeggen. Zo’n vergunning geldt namelijk enkel voor een specifiek gebied. Vergeet niet om een nieuwe parkeervergunning aan te vragen. Maak je tijdens de verhuizing gebruik van een verhuiswagen of verhuislift? Dan is het verstandig om hier een tijdelijke parkeervergunning voor aan te vragen.
Gemeentelijke belastingen
Wanneer je verhuist kan het zijn dat je gemeentelijke belastingen terugkrijgt. Dit komt doordat je in vrijwel iedere gemeente de belastingen in één keer voor het hele jaar betaalt. Als je gedurende het jaar verhuist naar een andere gemeente, betekent dit dat je mogelijk te veel hondenbelasting en riool- en afvalstoffenheffing betaald hebt. Het te veel betaalde bedrag kun je bij de gemeente terugvragen.
Het regelen van de verzekeringen
De gemiddelde Nederlander heeft behoorlijk wat verzekeringen afgesloten. Wanneer je gaat verhuizen, is een verzekering opzeggen niet nodig. Je kunt namelijk een adreswijziging doorgeven. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Ga daarom na welke verzekeringen je allemaal hebt afgesloten, zodat je er niet eentje over het hoofd ziet. Hieronder zetten we een aantal verzekeringen op een rijtje die veel Nederlanders hebben lopen.
Als je meerdere verzekeringen bij één verzekeraar hebt afgesloten, hoef je niet voor iedere verzekering een adreswijziging door te voeren. Heb je bijvoorbeeld een opstal- en inboedelverzekering afgesloten bij ING, ABN Amro of Centraal Beheer? Geef jouw verhuizing dan door aan deze verzekeraar en zij passen jouw adres aan voor alle verzekeringen die je bij hen hebt lopen.
Zet je abonnementen op een rij
Nederlanders sluiten vandaag de dag steeds meer abonnementen af. Naast kranten en tijdschriften abonneren zij zich op de sportschool, loterijen, goede doelen en online diensten.
Doordat je meer en meer abonnementen af kunt sluiten, verliezen veel mensen het overzicht. Een verhuizing is een goed moment om eens kritisch naar jouw abonnementen te kijken.
Heb je internet en tv via KPN, Ziggo of UPC? Dan betaal je hier mogelijk onnodig veel voor. In dat geval kun je jouw huidige abonnement opzeggen en elders een abonnement afsluiten.
Veel mensen hebben abonnementen afgesloten waar zij niet of nauwelijks gebruik van maken. Ben je bijvoorbeeld abonnee van de Telegraaf, het AD of Veronica Magazine, maar lees je deze kranten en tijdschriften amper? Zet jouw abonnement dan stop.
Als je meespeelt met de Nationale Postcode Loterij of VriendenLoterij of doneert aan goede doelen zoals Stichting AAP, Amnesty International of het Aidsfonds maar dit niet langer wenst, is opzeggen ook aan te raden.
Verhuizing plannen en regelen
Sommige mensen huren een verhuisbedrijf in voor een verhuizing, maar de meeste mensen doen een beroep op vrienden en familie. Als je de verhuizing uitbesteedt aan een gespecialiseerd bedrijf, hoef je zelf weinig te plannen en te regelen. Dit is wel het geval als je zelf aan de slag gaat. Om ervoor te zorgen dat jouw verhuizing op rolletjes loopt, is het belangrijk om een goede planning te maken. Stel niet alleen een plan op, maar pak ook alvast zoveel mogelijk spullen in. Heb je hulpmiddelen nodig, zoals een verhuiswagen of verhuislift? Regel dit dan ruim van tevoren, zodat je er tijdens de verhuizing ook gebruik van kunt maken.
Adres wijzigingen doorgeven
Je bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van een adreswijziging aan alle bedrijven waarbij je een contract of abonnement hebt lopen. Bij de meeste instanties kun je een verhuizing tegenwoordig makkelijk en snel doorgeven. Wie zijn adres wil wijzigen kan namelijk gebruik maken van de verhuisservice. Het Parool biedt bijvoorbeeld een verhuisservice aan, maar dat geldt ook voor de kranten en tijdschriften die uitgegeven worden onder de vlag van DPG Media. Speel je mee met de KWF Loterij, Lotto of Lucky Day? Ook dan kun je jouw adres makkelijk en snel wijzigen dankzij de verhuisservice.
Huisarts, tandarts en apotheek
Als je verhuist naar een nieuwe woning in hetzelfde dorp of dezelfde stad hoef je niet op zoek naar een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek. Dit is vaak wel het geval als je naar een andere plaats verhuist. Ga niet pas na je verhuizing op zoek naar een huisarts, tandarts of apotheek, maar begin hier (ruim) van tevoren mee. Vergeet bovendien niet om je in te schrijven als je een geschikte huisarts, tandarts of apotheek gevonden hebt. Zonder inschrijving kun je er namelijk alleen maar terecht voor spoedgevallen.
Wat moet ik allemaal regelen bij een verhuizing?
Bij een verhuizing moet je allereerst bepalen wat je met de hypotheek doet. Wanneer je een huis huurt, moet je het huurcontract opzeggen. Andere zaken waarmee je te maken krijgt zijn: overzetten of wisselen van energieprovider, aanpassen van de belastingteruggaaf, gemeentelijke belastingen en adreswijzigingen doorgeven.
Aan welke instanties moet ik mijn verhuizing doorgeven?
Je moet een verhuizing in ieder geval doorgeven aan de gemeente, maar ook aan alle instanties waarbij je een contract of abonnement hebt afgesloten. Denk hierbij aan een energieprovider, maar ook aan kranten en/of tijdschriften, loterijen, goede doelen en verzekeringen.
Hoe kan ik mij goed voorbereiden op een verhuizing?
Drie maand voor de verhuizing geef je jouw adreswijziging door, regel je eventueel een parkeervergunning, begin je met inpakken en bereid je je kinderen voor. Een maand van tevoren maak je de vriezer leeg, denk je na over de handbagage houd je belangrijke documenten apart, regel je opvang voor de kinderen en huisdieren en geef je jouw nieuwe adres door aan de kopers van jouw oude huis
Wanneer moet ik mij inschrijven bij de gemeente?
Je moet een verhuizing binnen vier weken voor of uiterlijk vijf dagen nadat je van adres veranderd bent doorgeven aan de gemeente. De datum die je op de aangifte als verhuisdatum doorgeeft, geldt als de datum van verhuizing.
Wat zijn de kosten van een verhuizing?
Het is op voorhand niet te zeggen hoeveel een verhuizing precies kost. De kosten hangen onder meer af van de keuzes die je zelf maakt. Zo kost verhuizen meer als je een verhuisbedrijf inschakelt dan wanneer je familie en vrienden om hulp vraagt.